AED Zijtaart Hartsave

Afgelopen maanden zijn door een goede samenwerking tussen onze Dorpsraad en Veghel Hartsave, met behulp van een financiële bijdrage van de gemeente Veghel, grote stappen gezet om Zijtaart Hartsave te krijgen.

Een gebied wordt als Hartsave gezien als de zogenaamde 6 minuten-zone geldt.

Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiermee is de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.

Vorige week meldde de Dorpsraad al de aanwezigheid van enkele nieuwe AED’s, maar hierbij een totaaloverzicht van alle AED’s die voor u het dichtst bij huis kunnen hangen:

1. Pin apparaat Rabobank, Dorpshuis Zijtaart

2. VOW-Zijtaart (bij kleedlokalen), Sportpark De Vonders

3. Zondveldstraat 10A, woning Hans en Brenda van Lankvelt

4. Biezendijk 33, voormalige woning Harrie en Annie van Asseldonk (vanaf 1 november)

5. Doornhoek 3740, Gemeentewerf (bij ambulance post)

6. Hool 48, Gerard en Ineke van Rijbroek (Keldonk)

Wij adviseren u om eens te kijken waar de AED’s hangen, zodat u in een noodsituatie deze apparaten blindelings kunt vinden.

Zijn we nu klaar ?

NEE; is het antwoord.

Want een AED apparaat is 1, maar er moeten ook mensen zijn die dit apparaat kunnen bedienen. Gelukkig zijn er binnen Zijtaart al een behoorlijk aantal mensen opgeleid tot EHBO’er en / of AED bediener, maar het zou erg fijn zijn als er nog meer AED-bedieners komen.

Graag willen wij u in de gelegenheid stellen om een cursusavond te volgen, waarin u leert hoe een AED apparaat werkt en hoe u moet reanimeren.

Indien u interesse heeft in het volgen van een dergelijke cursus, kunt u ‘s avonds contact opnemen met Peter Jonkers (06-10984490) of Gerard Hooijmans (06-23030880). Ook kunt u uw vragen stellen tijdens een inloopavond op 14 november 2016 in het Dorpshuis. Daar zullen tussen 19.30 en 21.00 uur mensen van de EHBO-vereniging aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden en kunt u zich dan ook aanmelden voor de AED cursusavond.

EHBO-vereniging Zijtaart