BIN Zijtaart: verslag eerste loopronde op 5 maart 2018

Maandag 5 maart heeft BIN Zijtaart een eerste ronde gelopen door Zijtaart. De groep, bestaande uit de wijkagent voor Zijtaart, Henk van der Bruggen, twee vrijwilligers namens BIN Meierijstad, Helmut Henst namens de dorpsraad en vier vrijwilligers namens BIN Zijtaart, verzamelde zich tegen half acht in het dorpshuis. Na een korte inleiding vanuit BIN Meierijstad, ging Henk verder in op veiligheid en inbraakpreventie. Vervolgens zijn we, voorzien van zaklampen en herkenbaar aan reflecterende hesjes op pad gegaan. Tijdens deze loopronde werden bewoners vrijblijvend geattendeerd op mogelijke risico’s en/of mogelijkheden voor diefstal, inbraak, enz. Alles zichtbaar vanaf de harde weg/het openbare gebied. Het doel was het creëren van meer bewustheid onder bewoners over de genoemde risico’s.

Hieronder wat zaken die we, lopend door Zijtaart, aangetroffen hebben:

Een losse autoradio, zichtbaar op een voorstoel van een auto

Dichte tassen, zichtbaar in een auto

Niet of nauwelijks verlichte brandgangen, zowel door de wijken als langs de achterkant van percelen.

Niet afgesloten poorten aan de achterkant van percelen

Makkelijk toegankelijke achtertuinen

Open toegangspoorten van beide kerkhoven

Een niet afgesloten fiets bij het dorpshuis

Een niet afgesloten auto aan de straat

Daar waar mogelijk hebben we inwoners direct geattendeerd op hetgeen we aantroffen.

Na de loopronde is de avond onder het genot van een kop koffie namens de dorpsraad, afgesloten met een korte nabespreking. We kijken terug op een zinvolle avond, waarin veel informatie is uitgewisseld. Een avond die zeker een vervolg gaat krijgen. Bijvoorbeeld in het najaar, fietsend door het buitengebied.

Er wordt bij de gemeente gewerkt aan nieuwe waarschuwingsborden, meer informatie volgt. De bij BIN Zijtaart aangesloten buurten/verenigingen ontvangen binnenkort foldermateriaal en buurtpreventiestickers.

Meer informatie is te vinden op www.bin-meierijstad.nl. Voor aanmelden (of meer informatie) mail je naar: binzijtaart@hotmail.com. Liefst gelijk met gegevens van 1 a 2 contactpersonen voor deelname in de app-groep. We zien uw reactie graag tegemoet.