PREVENTIEVE WHATSAPP-GROEP VOOR ZIJTAART

De nieuwe WhatsApp-groep wordt de schakel tussen de verschillende (buurt) WhatsApp-groepen in Zijtaart op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

Wat is het?

In verschillende delen van Zijtaart zijn app-groepen actief. Dit kan een app-groep zijn van een buurt, een buurtvereniging, een vereniging, een groep buren of …? Leden van deze app-groepen informeren elkaar over voor hen relevante informatie. Deze informatie varieert van gevonden of verloren voorwerpen, weggelopen huisdieren, een verjaardag, foto’s van een activiteit, duimpjes omhoog, blije smileys, boze smileys, enz., enz.

Maar ook informatie op het gebied van veiligheid en de openbare orde/ruimte: een verdachte auto, verdachte personen, een (poging tot) inbraak, vandalisme, enz. Deze laatste informatie kan ook relevant zijn voor andere inwoners van Zijtaart.
Voorbeelden: Wanneer er in een deel van Zijtaart een (poging tot) inbraak is geweest, is dat ook voor andere delen van Zijtaart relevant. Wanneer er een verdachte auto wordt gesignaleerd in wijk Rudebroeck, verlaat deze auto Zijtaart via de Leinserondweg.

De vraag is nu, hoe te organiseren dat alleen relevantie informatie uit andere delen van Zijtaart ook in jouw app-groep terecht komt?

Hiervoor wordt een nieuwe centrale preventieve app-groep opgestart, waarbij bestaande app-groepen met 1, liefst 2 mensen aansluiten, die alleen relevantie informatie delen. Dat is alles!

Hoe werkt het?    Een voorbeeld:

In Rudebroeck wordt een verdachte auto gesignaleerd. Deze informatie wordt (ook nu al) in de bestaande Rudebroeck buurt-app gedeeld.

De Rudebroeck-leden van de centrale preventie app beoordelen deze informatie als belangrijk voor andere delen van Zijtaart en kopiëren/delen deze informatie naar de centrale preventieve app.

De Leinserondweg-leden van de centrale preventieve app zien deze informatie, beoordelen deze als belangrijk voor hun achterban en kopiëren/delen deze naar de Leinserondweg-app.

Alle leden van de centrale preventieve app-groep bepalen zelf wat ze kopiëren/delen. Dit geldt vanuit hun eigen achterban naar de centrale groep en ook vanuit de centrale groep naar hun eigen achterban. Op deze manier wordt onzinnige of niet relevantie informatie vanzelf gefilterd. Door (liefst) 2 leden in de app-groep op te nemen kan er snel geschakeld worden

Maar het wordt nog beter: In (o.a.) de gemeente Meierijstad draait een Buurt Informatie Netwerk: het BIN Meierijstad, meer info via www.bin-meierijstad.nl. Onder het BIN Meierijstad draaien inmiddels al diverse wijken/dorpen actief mee. Op de manier zoals hierboven omschreven.

De lokale politie (wijkagent) en de gemeente (buurt-coördinator) zijn eveneens aangesloten bij BIN Meierijstad. Via een contactpersoon binnen iedere wijk/dorp app-groep wordt informatie direct gedeeld. Van de app-groep naar politie en gemeente en andersom. Dus korte lijnen.

Hoe starten we?

Wanneer u de meerwaarde van het initiatief voor uw achterban in ziet, vragen we of u zich wilt melden via: binzijtaart@hotmail.com. Liefst gelijk met 1 a 2 contactpersonen voor deelname in de app-groep. We zien uw reactie graag tegemoet, zodat we het BIN voor Zijtaart nog dit jaar draaiend hebben.

Nog een paar opmerkingen:

– De app-groep vervangt niet het rechtstreekse contact naar 112 of 0900-8844.

– Een aantal Zijtaartse inwoners heeft een brief ontvangen met verzoek tot aanmelden bij buurtapp Nextdoor. Deze commerciële app (mocht deze worden gestart voor Zijtaart) kan ook gebruikt worden voor veiligheid en leefbaarheid. Maar de app wordt ook gebruikt voor het regelen van een oppas, een buurt borrel, een weggelopen huisdier, een lokale marktplaats en er worden reclame-uitingen aangeboden. Dit is de reden dat politie en gemeente niet participeren in deze app. (Maar mocht je nog niet genoeg berichten ontvangen, voel je vrij …)

We zien uw reactie graag tegemoet via binzijtaart@hotmail.com zodat we het BIN voor Zijtaart nog dit jaar draaiend hebben.

Vriendelijke groet namens buurtvereniging Rudebroeck,

Marjan van Asseldonk,

Tim van Laarhoven,

Harrie van der Linden

 

Hier staan alle geplaatste artikelen WHATSAPP-GROEP VOOR ZIJTAART